vkvisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

back home up next

Kerknieuws

X Philip

Het stemt altijd weer tot grote vreugde, na een vakantieperiode, de vele activiteiten te mogen vermelden, die in onze kerkgemeenten plaatsvinden.

Het begon al direct, op zondag 6 september jl., en wel in onze kerkgemeente St. Raphaël in Bloemendaal, waar onze trouwe en ook landelijk inzetbare organist, Edmond Kuyten, en zijn vrouw Ruth, in en na de Hoogmis, in grote dankbaarheid, het feit herdachten, 25 jaar geleden in het huwelijk te zijn getreden. Ruth, die ook buiten deze kerkgemeente culinair bekendheid geniet, had voor een heerlijke Indische maaltijd gezorgd, die wij ons allen bijzonder goed lieten smaken.

Op zondag 13 september waren wij in onze kerkgemeente St. Franciscus in Rotterdam, waar Arie Jan Olree tijdens de H. Mis het Heilig Vormsel ontving. Naast het hartelijk samenzijn, was er in deze kerkgemeente ook verslagenheid en wel door het p1otseling overlijden in Lissabon van hun trouwe en toegewijde voorzitter, Cees Betcke. Enigszins hierdoor verlaat, kon op zaterdag 19 september de Requiemmis in zijn kerkgemeente St. Franciscus plaatsvinden en wel onder grote belangstelling van zijn vele vrienden en bekenden.

Het jaarlijkse St. MichaëI Festival in en om onze Naardense kerkgemeente St. Michaël en Alle Engelen, trok veel belangstelling; zowel in de kerkdiensten, waaronder de herdenking van de kerkwijding, als de lezingen en de workshops.

Ook in onze Zwolse kerkgemeente, eveneens toegewijd aan de Heilige Aartsengel Michaël, vond op 29 september, een St. Michaël evenement plaats, met daarbij een gezellig buffet.

Op zaterdag 3 oktober vond in onze kerkgemeente St. Raphaël te Bloemendaal en wel onder grote belangstelling, de Priesterwijding plaats van diaken Markus van Alphen, waarbij ook zijn vader, voorzittend bisschop Johannes van Alphen en zijn moeder, aanwezig waren. Na afloop vond er een goed bezochte receptie in de naburige radiokerk plaats, waar Ruth Kuyten opnieuw haar grote culinaire vaardigheden toonde.

De zondag daaropvolgende, 4 oktober, vond in Perth, Australia, in de St. John's Liberal Catholic Church, de bisschopswijding plaats van James Montague White.

Op zondag 25 oktober mocht onze toegewijde priester Piet Veltkamp, in zijn kerkgemeente St. Raphaël te Bloemendaal herdenken 12½ jaar geleden, uit handen van bisshop Louis van Hoogenhuyze, de priesterwijding te hebben ontvangen. Ook hier vond na afloop een warmvoelend samenzijn plaats.

Zondag 1 november waren wij in onze Haagse kerkgemeente, St. Albaan, waar Eric van Brakel de lezerwijding ontving.

Deze wijding werd ook toegekend aan Arpad Szombatheliji op zondag 22 november in onze kerkgemeente te Raalte, toegewijd aan Christus Pantocrator.

Op donderdag 26 november waren mijn vrouw en ik aanwezig bij de Adventsviering in onze kerkgemeente te Bloemendaal, waar warme aandacht werd besteed aan het feit, dat ik op die dag 10 jaar geleden, de bisschopswijding mocht ontvangen.

Ook op zondag 29 november en wel in onze Amersfoortse kerkgemeente werd hier op hartelijke wijze aandacht aan besteed. Voor de aanvang van de H. Mis, mocht ik mevrouw Betsy van Hoogenhuyze, werkzaam in onze kerkgemeente toegewijd aan St. Franciscus te Maastricht, liturgisch aannemen als medewerkster aan het Altaar. Een ontroerend moment en een vervulling die zij reeds jaren gekoesterd had. Heel blij zijn wij met Betsy's steun in deze meest zuidelijke kerkgemeente. Een gezellige lunch en een voorstelling met klankschalen en boventoonzingen besloot deze dag, die een heel dankbare herinnering in mij achterlaat.

Rest mij nog u allen bijzonder hartelijk te danken voor de mooie felicitatiekaarten, die ik mocht ontvangen. Ik hoop mijn taak in dienst van u allen, nog vele jaren te mogen voortzetten, waarin het bijzonder karakter van onze Kerk, het werkzaam zijn vanuit de Gnostisch tijdloze Wijsheidsreligie, in verdiepende zin maar ook in uitdragende zin, centraal dient te staan. Met het bijzondere accent op het Innerlijke Werk. Komen tot een luisterende benadering van het innerlijk Christelijke Mysterie, verborgen in het menselijk hart, de bron waar je je voor open moet stellen, zowel voor het onbekende in jezelf, als voor de onbekende ander en het onbekende andere. Dan trekt de sluier weg, die het werkelijke ontwerp verbergt. Dan wordt stap voor stap het leven weer iets verder volbracht, wordt de diepe ontsluiering van de geheimenissen mogelijk voor elk individueel hart. Dan ervaar je iets van het eeuwige in het tijdelijke. In de woorden van de grote Duitse mysticus, Jacob Bohme: Voor wie tijd is als eeuwigheid, en eeuwigheid als tijd, die is bevrijd van alle strijd.

Email: Hier klikken. Home pages:English French Dutch