vkvisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

back home up next

Een St. MichaŽlsengel

Annette Haccou

Ik wil u een verhaaltje vertellen van een St. MichaŽlsengel. Het is geen grote engel.

Op een dag zat ik met iemand die ik zeer liefgehad heb, foto's te bekijken van haar laatste reis. Ze zaten al netjes in een album. Op een gegeven ogenblik zei ik tegen haar: "Op de volgende bladzij staat een St. MichaŽlsengel". Ik zei niet "de afbeelding van een St. MichaŽlsengel". Ik zag de aanwezigheid van de engel. Ze sloeg om en daar was een briefkaart van de gebeeldhouwde afbeelding van een engel. Ze haalde de briefkaart er uit en op de achterkant stond dat het een St. MichaŽlsengel aan een Kathedraal in Spanje was.

Veel later vroeg ik, 's nachts, aan de engel: "Hoe kom je nou aan die kathedraal vast te zitten?"

"O, dat is heel eenvoudig", zei de engel, en hij liet mij zien hoe een bisschop - een klein bisschopje was hij - hem verbonden had met het beeld van hem, door middel van een ritus. Het moeten een goede ritus en een goede bisschop geweest zijn want nu, ruim vijf eeuwen later, is de engel er nog. Zijn gestalte echter is heel anders dan het beeld aan de kathedraal. Dit beeld dient om hem aan de kathedraal te verbinden.

De taak van de engel is (hij staat aan de buitenkant van de kathedraal) om de atmosfeer te reinigen die de mensen meebrengen naar de kathedraal. Hij is ook heel schoon en krachtig. Het zwaard van St. MichaŽlsengelen schijnt te zijn een instrument van heiligheid, je zou kunnen zeggen: van de kracht des Heren. Niet om te verdelgen maar om te beschermen tegen kwaad en te reinigen, te transformeren dus. Zijn kleur is ijsblauw, diamantachtig en toch blauw, als laserstraler uitschietend. Het is mogelijk dat de lans waarmee hij vaak wordt uitgebeeld, een van die laserachtige stralen is. Ook het zwaard kan zo'n uitschietend licht zijn. Maar tevens beelden lans en zwaard zijn functie uit: uitschakelen van het kwaad door reinigen en transformatie. Aan de kathedraal is dit hoofdzakelijk: tegenhouden van alle rommelige en negatieve gedachten en gevoelens van de mensen. Hij functioneert als een soort vlies.

Deze engel, zou je haast kunnen zeggen, was door de bisschop vastgeklonken. Dit, zo kan men denken, klinkt als een gevangenschap, maar dat is het niet. Het zit naar mijn waarneming zo: een engel heeft niet, zoals wij, wat wij noemen een vrije wil. Zijn wil is volledig synchroon met de wil van God. Er is dus geen sprake van "tegen zijn wil vastzitten". De wil van de engel en de wil van God zijn hierin ťťn.

Email: Hier klikken. Home pages:English French Dutch